Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είμαστε διστακτικοί να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους ώστε να τους γνωρίσουμε και εν συνεχεία να δημιουργήσουμε ποιοτικές σχέσεις, είναι πως αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. Νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι, αρκετά όμορφοι, αρκετά ικανοί, αρκετά αστείοι κ.α. Αυτές οι αυτό-αμφιβολίες έχουν ως αποτέλεσμα να φοβόμαστε να πλησιάσουμε νέους ανθρώπους και να τους γνωρίσουμε.

Δυστυχώς , τις αυτό-αμφιβολίες δε μπορούμε να τις αποβάλλουμε εύκολα, όμως μπορούμε να χτίσουμε μια άλλη ικανότητα η οποία τις υπερνικά. Αυτή η ικανότητα είναι η αυτοπεποίθηση.  Η αυτοπεποίθηση είναι το χαρακτηριστικό το οποίο κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση νιώθουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα και ως εκ τούτου, συνήθως τα καταφέρνουμε.

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι αν την αυτοπεποίθηση μπορούμε να την αναπτύξουμε ή όχι; Η απάντηση είναι πως η αυτοπεποίθηση είναι μια ικανότητα την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε και σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιους από τους καλύτερους τρόπους για να τα καταφέρουμε. Πριν από αυτό όμως, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τέσσερις λανθασμένες πεποιθήσεις όσον αφορά την αυτοπεποίθηση που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υιοθετήσει μεγαλώνοντας.

1.Λανθασμένη πεποίθηση νο.1: Είμαστε τα υπάρχοντα μας.

Σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους, έχουμε υιοθετήσει τη λανθασμένη πεποίθηση πως η αυτοπεποίθηση μας πηγάζει και εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τα υπάρχοντα μας. Πιστεύουμε πως η αξία μας εξαρτάται από το ρολόι που φοράμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε, τα εντυπωσιακά ρούχα μας, τις ακριβές τσάντες μας και ούτω καθεξής. Έχουμε συνδέσει την απόκτηση και κατοχή υλικών αγαθών με την αξία που προσδίδουμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν είμαστε τα υπάρχοντα μας.

2.Λανθασμένη πεποίθηση νο.2: Είμαστε οι επιτυχίες μας.

Η αξία μας εξαρτάται από τις επιτυχίες μας. Αν πετυχαίνουμε συνέχεια τους στόχους μας και φέρουμε εις πέρας κάτι δύσκολο, τότε αξίζουμε και πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Αν όχι, τότε δεν αξίζουμε.

Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση κατά κύριο λόγο έχει δημιουργηθεί σε μικρή ηλικία, που παίρναμε επιβράβευση μόνο όταν παίρναμε καλούς βαθμούς, κάναμε μια σωστή άσκηση στον πίνακα ή όταν ήμασταν καλοί στα αθλήματα κτλ. Έχουμε συνδέσει την αξία και την αυτοπεποίθηση μας με το αποτέλεσμα, ενώ θα έπρεπε να την έχουμε συνδέσει με την προσπάθεια μας και με την προθυμία μας να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να κάνουμε λάθη και να προκαλούμε τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας. Γιατί άραγε οι περισσότεροι άνθρωποι φοβόμαστε τόσο την αποτυχία; Γιατί πιστεύουμε πως ρίχνει την αξία μας. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είμαστε οι επιτυχίες μας.

3.Λανθασμένη πεποίθηση νο.3: Είμαστε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι πως είμαστε.

Η αξία μας και η αυτοπεποίθηση μας εξαρτάται από την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Για αυτό μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η άποψή τους.

Οι άλλοι άνθρωποι όμως δεν γνωρίζουν τόσο καλά ποιοι είμαστε ώστε να σχηματίσουν μια αντικειμενική άποψη με αποτέλεσμα η άποψη τους να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι πως είμαστε.

4.Λανθασμένη πεποίθηση νο.4: Είμαστε η εξωτερική μας εμφάνιση.

Την εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακμάζουν και όλοι μας προσπαθούμε να δείχνουμε όμορφοι στις φωτογραφίες διότι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πολλούς ανθρώπους, η λανθασμένη πεποίθηση πως είμαστε η εξωτερική μας εμφάνιση ολοένα και δυναμώνει. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε η εξωτερική μας εμφάνιση.

Αυτές τις τέσσερις λανθασμένες πεποιθήσεις είναι σημαντικό να τις αποβάλλουμε διότι αν χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας πάνω σε αυτά τα 4 πράγματα, η αυτοπεποίθηση μας δεν θα έχει γερά θεμέλια και θα κλονίζεται σε μια απώλεια (υλικού αγαθού), μια αποτυχία, ένα κακό σχόλιο, μια κακή κριτική κ.α. Είναι καλό να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας πάνω σε γερά θεμέλια όπως οι γνώσεις, η προθυμία μας να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας.

Πώς θα χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας;

  1. Με το να κρατάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας.

Μπορεί να ακούγεται πάρα πολύ απλό, όμως το να τηρούμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, μας βοηθάει να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας εύκολα και γρήγορα. Φανταστείτε πως ο εαυτός σας είναι σαν ένα παιδάκι 5 χρονών. Πώς θα αντιδρούσε ένα παιδάκι 5 χρονών, αν του είχατε υποσχεθεί μια σοκολάτα και τελικά δεν του τη δίνατε; Αν δεν κρατούσατε το λόγο σας; Θα θύμωνε μαζί σας και δεν θα σας πίστευε ξανά εύκολα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον εαυτό μας. Όταν του δίνουμε μια υπόσχεση και δεν την τηρούμε, σταματά να μας πιστεύει. Το καλό είναι πως η αυτοπεποίθηση λειτουργεί όπως οι μύες στο σώμα μας. Όσο περισσότερο την εξασκούμε, τόσο περισσότερο δυναμώνει! Όπως λοιπόν γυμνάζουμε το σώμα μας, θα γυμνάσουμε και την αυτοπεποίθηση μας. Ξεκινώντας με μικρά βήματα. Θα δώσουμε κάποιες μικρές υποσχέσεις στον εαυτό μας και θα σιγουρευτούμε πως θα τις τηρήσουμε.

  1. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε χρόνο, ενέργεια και κάποιες φορές χρήματα για να βελτιώνουμε τις ικανότητες μας και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Όση περισσότερη εξάσκηση κάνουμε σε κάτι, τόσο αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση μας. Είναι καλό λοιπόν να αποφασίσουμε σε ποιο πλαίσιο θέλουμε να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να ξεκινήσουμε την εξάσκηση. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας στο πλαίσιο του να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, να ξεκινάμε μια νέα συζήτηση και να εκφραζόμαστε πιο εύκολα, τότε είναι καλό να ξεκινήσουμε την εξάσκηση μας μιλώντας τόσο σε ανθρώπους που ήδη γνωρίζουμε, αλλά και σε αγνώστους. Όση περισσότερη εξάσκηση κάνουμε τόση περισσότερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσουμε.

  1. Μιλώντας όμορφα στον εαυτό μας και για τον εαυτό μας.

Οι αυτό-αμφιβολίες ευδοκιμούν όταν μιλάμε υποτιμητικά στον εαυτό μας και για τον εαυτό μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αυτοπεποίθηση μας αλλά και για την ψυχική μας υγεία να έχουμε μια καλή σχέση με τον εαυτό μας. Μια σχέση αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. Φανταστείτε πως θα ήταν η σχέση μας με κάποιον άνθρωπο αν τον υποτιμούσαμε και του μιλούσαμε άσχημα. Δεν θα είχαμε και την καλύτερη σχέση μαζί του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εαυτό μας.

Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Μιλώντας του όμορφα, με τον σεβασμό και την αγάπη που του αξίζει. Να τον επιβραβεύουμε όταν χρειάζεται και να του δίνουμε ένα καλό λόγο και ένα χέρι βοηθείας όταν το έχει ανάγκη.

Τελικές σκέψεις.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια ικανότητα η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με εξάσκηση και προσπάθεια και είναι εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα μας κατά της μοναξιάς, διότι έχοντας αυτοπεποίθηση γίνεται πιο εύκολο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους με σκοπό να δημιουργήσουμε φιλίες και δυνατές σχέσεις.