Το γνωμικό που όλοι έχουμε ακούσει δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά κρύβει το φυσικό νόμο που εξασφαλίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και τη συνέχισή μας. Μόνο αν αναγνωρίσουμε αυτό που μας συμβαίνει και μάθουμε από αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε. Και η ζωή, μεταξύ άλλων, είναι μια αλληλουχία μαθημάτων που επαναλαμβάνονται μέχρι να τα αφομοιώσουμε και αποδεικνύουν ότι η εκπαίδευσή μας δεν τελειώνει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

Μαθήματα που λέγονται «αυτογνωσία», «ανθεκτικότητα», «όρια», «πίστη στον εαυτό μου», «πειθαρχία», «αγάπη», «επιλογή φίλων ή συντρόφου» και μια ατέλειωτη σειρά από άλλα, πολύ σημαντικά, είναι κάποιες φορές πιο δύσκολο να τα  αναγνωρίσουμε, γιατί είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Άλλες, γιατί είμαστε προσκολλημένοι στις πεποιθήσεις μας ή επειδή δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά.

Το σίγουρο είναι ότι η ζωή θα συνεχίσει να μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ίδιες καταστάσεις, μέχρι να αφομοιώσουμε το μάθημα που προκύπτει από την κάθε μία.  To μυστικό για να νιώθετε ισορροπημένοι είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε το εκάστοτε μάθημα μέσα από την κάθε κατάσταση και να την αντιστρέψετε προς όφελός σας.  Προφανώς και έχετε πολλά να αντιμετωπίσετε, αν όμως εκπαιδευτείτε να αντιλαμβάνεστε μια άσχημη κατάσταση ως μάθημα θα καταφέρετε να τη  διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά, κάτι που -αν παρατηρήσετε- τηρούν πιστά οι επιτυχημένοι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ξεπερνάνε τα εμπόδια με λιγότερες προσωπικές απώλειες, αλλά και αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Επιλέξτε την ημέρα της εβδομάδας που πίνοντας ένα τονωτικό τσάι θα κάνετε το δικό σας σύντομο απολογισμό από τα μαθήματα της εβδομάδας σας και καταγράψτε το πιο σημαντικό για εσάς! Κάθε μάθημα που μάθατε είναι και μία νίκη. Στο τέλος κάθε μήνα, στο τέλος κάθε χρόνου  θα έχετε  τη λίστα με όλες τις νίκες σας!