Οι άνθρωποι είναι πιο συνδεδεμένοι από ποτέ μέσω των κινητών τηλεφώνων, του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ίδια στιγμή που το φαινόμενο της μοναξιάς είναι ένα μεγάλο και αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι δε χρειάζεται να είμαστε μόνοι για να νιώθουμε μοναξιά. Μπορούμε να περιτριγυριζόμαστε διαρκώς από ανθρώπους και να εξακολουθούμε να νιώθουμε μοναξιά, διότι οι κοινωνικές μας ανάγκες δεν ικανοποιούνται.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της μοναξιάς ή αν το ενισχύουν ακόμη περισσότερο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι, εξαρτάται! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε σωστά και όχι να το αφήσουμε να μας εξουσιάζει. Ένα τσεκούρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό σκοπό, όμως μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για να κόψει ξύλα ώστε να ζεσταίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Έτσι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ένα εργαλείο καταπολέμησης κατά της μοναξιάς.

Είναι καλό, όταν έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας να γνωρίζουμε τους κινδύνους που εμπεριέχει ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Γι’ αυτόν το λόγο, πριν μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι καλό να μάθουμε τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους τους οποίους κρύβουν.

1.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προάγουν το φαινόμενο της μοναξιάς.

Σας έχει τύχει να βρίσκεστε σε κάποιο δημόσιο χώρο όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, όπως το μέτρο, οι πλατείες, τα πάρκα κ.α. και οι άνθρωποι να μη μιλούν μεταξύ τους, αλλά να κοιτούν τα κινητά τους; Είμαι σίγουρος πως ναι. Αυτό συμβαίνει διότι το κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαφυγή από την τρέχουσα κατάσταση και προτιμούμε να ασχοληθούμε με το κινητό μας από το να έχουμε μια αμήχανη συζήτηση με κάποιον άγνωστο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας εμποδίζουν από το να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να συνδεθούμε έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα με κάποιον άγνωστο. Αυτές οι μικρές καθημερινές συζητήσεις χωρίς περισπασμούς όμως είναι που ικανοποιούν τις κοινωνικές μας ανάγκες και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά.

Αν δεν είχαμε το κινητό μαζί μας, πιστεύετε θα ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με έναν άλλο άνθρωπο;

2.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν την κατάθλιψη και το άγχος.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα υποκατάστατο της πραγματικής πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας και ενώ φαινομενικά φαίνεται να μας βοηθούν να συνδεθούμε με τους άλλους ανθρώπους, στην πραγματικότητα δε μπορούν να αντικαταστήσουν την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Τίποτα δε μπορεί να μας τονώσει την αυτοπεποίθηση και να μας κάνει να νιώσουμε καλά όσο μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άνθρωπο ο οποίος μας αγαπάει και ενδιαφέρεται για εμάς.

3.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κάνουν να αισθανόμαστε μειονεκτικά.

Ακόμα και όταν γνωρίζουμε πως οι φωτογραφίες που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μειονεκτικά για την εξωτερική μας εμφάνιση και τη ζωή μας. Οι άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις καλύτερες τους στιγμές και όταν τις βλέπουμε τείνουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας μαζί τους. Η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους ανθρώπους αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που νιώθουμε μοναξιά, διότι νιώθουμε πολλές φορές ανεπαρκείς και ανίσχυροι ώστε να έχουμε όμορφες σχέσεις.

 

4 απλοί και πρακτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως σύμμαχο κατά της μοναξιάς.

  1. Χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γνωρίσουμε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσουμε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν σελίδες, ομάδες και κοινότητες που αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς και μπορούμε σε αυτές τις σελίδες να ξεκινήσουμε συζητήσεις, ακόμα και να κάνουμε νέες γνωριμίες.

  1. Μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τις σχέσεις μας με παλιούς φίλους και γνωστούς.

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως μπορούμε να αναζωπυρώσουμε τις σχέσεις μας με παλιούς φίλους και γνωστούς, στέλνοντας ένα μήνυμα που δείχνει ενδιαφέρον. Ένα απλό μήνυμα πολλές φορές είναι αρκετό.

  1. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να μάθουμε πολλά νέα πράγματα.

Όπως είδαμε παραπάνω, υπάρχουν πολλών ειδών σελίδες και κοινότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εκπαιδευτικές σελίδες από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε αρκετά καινούρια πράγματα, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να γίνουμε μέλη σε ομάδες με κάποιον κοινό σκοπό.

  1. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να αναδείξουμε τα ταλέντα και τη δουλειά μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον  ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξουμε τα ταλέντα και τη δουλειά μας. Δείχνοντας τη δουλειά και τα ταλέντα μας μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και θαυμάζουν αυτό που κάνουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ευκαιρίες για να ξεκινήσουμε νέες γνωριμίες και σχέσεις.

 

Τελικές σκέψεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο και εξαρτάται από εμάς το πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, “μέτρον άριστον” που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιο μέτρο στο χρόνο που περνάμε με το κινητό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλό όταν βρισκόμαστε γύρω από τους δικούς μας ανθρώπους να κλείνουμε το κινητό μας και να μένουμε μαζί τους στο παρόν, να εξασκούμε την ενεργή ακρόαση και την ενσυναίσθηση ώστε να χτίζουμε ουσιαστικές σχέσεις που μας προσφέρουν τη σύνδεση που έχουμε τόση ανάγκη.