Είσαι υποχωρητική και λες σχεδόν πάντα “ναι”, ακόμα και όταν δεν μπορείς ή δεν θέλεις; Πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις για το δικό σου καλό.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να νιώθεις υποχρεωμένη ότι πρέπει να πεις “ναι”  σε οτιδήποτε ή ότι η άρνηση είναι ένδειξη αγένειας και σίγουρα πρώτα απ’ όλα πρέπει να μετρήσεις τις δικές σου ανάγκες και τα θέλω σου. Το “όχι” δεν είναι άρνηση του άλλου, αλλά της πρότασής του. Να αντιδράς ωστόσο με τρόπο που η άρνησή σου να δίνει feedback. Να μεταδίδει το μήνυμα σχετικά με το γιατί δεν θέλεις. Το “όχι” μας καλό θα είναι να προσφέρει προοπτική, να λέγεται ευγενικά και πολλές φορές κατηγορηματικά, ώστε να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ή διαπραγμάτευσης. Έτσι, όταν αρνείσαι κάτι δεν χρειάζεται να δίνεις πολλές εξηγήσεις.

Γι’ αυτό στις σχέσεις πρέπει να υπάρχουν όρια, τα οποία υπαγορεύονται από τον ίδιο τον εαυτό μας, αρκεί να τον ακούσουμε.

Μάθε όμως και να ακούς το “όχι”, χωρίς να θυμώνεις.

Μην ξεχνάς ότι ο θυμός προκύπτει από τον φόβο. Λες για παράδειγμα στον φίλο σου να συναντηθείτε και εκείνος αρνείται. Το “όχι” του σε θυμώνει επειδή φοβάσαι ότι δεν σε θέλει, δεν σε αποδέχεται, ότι σε απορρίπτει. Όπως είπαμε όμως και πριν δεν απορρίπτει εσένα, αλλά την πρότασή σου. Σκέψου, μήπως απλώς δεν μπορεί;

Θυμώνουμε επειδή οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται όπως εμείς ή τα θέλω τους δεν συμπίπτουν με τα δικά μας. Τόσο απλά!

Τώρα σε μια κούπα πράσινο τσάι θα έλεγες “όχι” ή “γιατί όχι”;