Όλοι μας έχουμε στόχους και πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε, να ζήσουμε και να αποκτήσουμε. Θέλουμε όμορφες και υγιείς σχέσεις, δυνατές και αληθινές φιλίες, περισσότερα χρήματα, επαγγελματική επιτυχία. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αφού είμαστε ικανοί να καταφέρουμε πολλά και έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, τελικά δεν τα καταφέρνουμε; Στους περισσότερους από εμάς, έχει συμβεί να επιθυμούμε μια υπέροχη σχέση, αλλά να αποφεύγουμε να προσεγγίσουμε το άτομο που μας ελκύει. Όπως επίσης να θέλουμε να παρευρεθούμε σε κάποια εκδήλωση ή κάποια συνάθροιση με σκοπό να δημιουργήσουμε νέες ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω μας και τελευταία στιγμή να το ακυρώνουμε χρησιμοποιώντας κάποια δικαιολογία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ενώ θέλουμε τόσα πράγματα, τελικά δεν κάνουμε τα περισσότερα από αυτά; Η απάντηση είναι, επειδή φοβόμαστε. Φοβόμαστε την ενδεχόμενη απόρριψη, πως δεν είμαστε αρκετοί, πως δε θα γίνουμε αποδεκτοί και αυτός ο φόβος μας απομακρύνει από νέες ουσιαστικές σχέσεις και προάγει τη μοναξιά. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος της μοναξιάς είναι ο φόβος διότι μας κρατά μακριά από την προσπάθεια να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και πιο συγκεκριμένα το φόβο του εαυτού μας, είμαστε ικανοί να αποτάξουμε από πάνω μας την μιζέρια και το αίσθημα της μοναξιάς.

Τι είναι όμως ο φόβος;

Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και ο σκοπός του είναι να μας κρατά ασφαλείς από φυσικές και συναισθηματικές απειλές. Τη σήμερον εποχή φοβόμαστε την απόρριψη, την κακή κριτική, μήπως αργήσουμε στη δουλειά μας κ.α. Μεγαλώνοντας ακούμε διαρκώς πως το μυαλό μας είναι το μεγαλύτερο μας όπλο. Στην πραγματικότητα όμως το μυαλό μας μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο μας όπλο μόνο αν το εκπαιδεύσουμε και αυτό γιατί ο πρωταρχικός ρόλος του μυαλού μας δεν είναι ούτε να μας κάνει ευτυχισμένους, ούτε να μας βοηθάει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αλλά να μας βοηθάει να επιβιώνουμε και να μας κρατάει ασφαλείς από τις απειλές. Τι είναι καλύτερο λοιπόν για την επιβίωση μας, από το να κάνουμε συνέχεια αυτό που γνωρίζουμε καλά; Σύμφωνα με το μυαλό μας, ΤΙΠΟΤΑ. Το μυαλό μας έχει μεγάλη ανάγκη για ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Θέλει να κάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα και κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι ή θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, χτυπάει συναργεμός στο μυαλό μας που θέλει να μας αποτρέψει από τις αλλαγές και τα νέα πράγματα, διότι τα εκλαμβάνει ως απειλές. Γι’αυτό φοβόμαστε τόσο πολύ το άγνωστο, το καινούριο και την αλλαγή. Γιατί δεν είναι σε συνέπεια με όσα ήδη κάνουμε και γνωρίζουμε.

Αν θέλουμε όμως να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά και να δημιουργήσουμε νέες, δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις χρειάζεται κάποιες φορές να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης και να κάνουμε κάτι το οποίο μας τρομάζει.

 

Άσκηση διαχείρισης φόβου.

1.Γράφω αυτό που φοβάμαι.

Όταν σκέφτομαι πως θέλω να προσεγγίσω νέους ανθρώπους ή πως θέλω να εκφράσω τα συναισθήματα μου σε ένα άτομο, τι είναι αυτό που με αποτρέπει από το να κάνω;

  • Είναι ο φόβος της απόρριψης;
  • Είναι ο φόβος του ότι δεν θα γίνω αποδεκτός/ή;
  • Είναι ο φόβος της αποτυχίας;
  • Είναι ο φόβος του ότι δεν είμαι αρκετός/ή;

Γράφω τι είναι αυτό που φοβάμαι σε μια κόλλα χαρτί.

2.Γράφω πόσο με φοβίζει από το 1 έως το 10.

Βάζω δίπλα στο φόβο μου έναν αριθμό που αντιπροσωπεύει το βαθμό του φόβου.

3.Κάνω αυτές τις τρεις λογικές ερωτήσεις στον εαυτό μου για να μειώσω το φόβο μου;

  • Ποιό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν κάνω αυτό που φοβάμαι;
  • Ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν κάνω αυτό που φοβάμαι;
  • Τι είναι πιο πιθανό να συμβεί αν κάνω αυτό που φοβάμαι;

Γράφω τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων

4.Πόσο με φοβίζει τώρα από το 1 έως το 10;

Τώρα που έκανα την άσκηση, με φοβίζει στον ίδιο βαθμό;

5.Πόσο με φοβίζει το να μην κάνω αυτό που φοβάμαι, από το 1 έως το 10;

Εδώ τώρα, εφόσον έχουμε δει (όσο καλύτερα μπορούμε φυσικά) τι θα γίνει στο μέλλον σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, πόσο μας τρομάζει το να μην αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να μείνουμε στάσιμοι;

6.Ζυγίζω τους δύο φόβους. Τι φοβάμαι περισσότερο;

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε το φόβο ως κίνητρο για να δράσουμε. Αν ο φόβος της αδράνειας είναι μεγαλύτερος από το φόβο της δράσης, τότε θα δράσουμε.

Σε όλους μας αξίζουν όμορφες σχέσεις, δυνατές φιλίες και ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους ανθρώπους και είναι κρίμα να αφήσουμε το φόβο να σταθεί εμπόδιο σε αυτό. Όσο ενδίδουμε στο φόβο, τόσο η μοναξιά ευδοκιμεί. Η καλύτερη στιγμή να αξιοποιήσουμε την προσωπική μας δύναμη και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας είναι τώρα.

(Σε περίπτωση που ο φόβος είναι πολύ μεγάλος και νιώθουμε πολύ μεγάλη πίεση, είναι καλό  να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.)