Η  μοναξιά στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει επιδημία. Μοναξιά δεν αισθάνεται μόνο κάποιος που ζει μια μοναχική ζωή, αλλά μόνος μπορεί να αισθανθεί κάποιος ακόμη και όταν βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους. Η μοναξιά μας «ρουφάει» την ενέργεια, μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι και πολλές φορές ακόμα και ανίκανοι να αναλάβουμε την απαραίτητη δράση και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Κάποιες φορές, ίσως νιώθουμε ακόμα και χαμένοι, μη γνωρίζοντας τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να γίνει το πρώτο βήμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε κάποιους στόχους και κυρίως ένα κίνητρο.

Το κίνητρο είναι αυτό που μας βοηθάει να βρούμε τη δύναμη και την ενέργεια για να δουλεύουμε καθημερινά πάνω στους στόχους μας, ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν δεν έχουμε ένα δυνατό λόγο να συνεχίσουμε είναι πολύ δύσκολο να μην τα παρατήσουμε όταν κανένας δεν θα είναι εκεί για να επικροτεί τις προσπάθειες μας. Χρειάζεται λοιπόν, να μάθουμε οι ίδιοι πως να παρακινούμε τους εαυτούς μας και πως να επικροτούμε τις προσπάθειες μας ώστε να αντλούμε δύναμη και ενέργεια από μέσα μας, όσο δύσκολες και αν είναι οι εξωτερικές καταστάσεις.

Στη ζωή είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε προσωπικούς στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε, διότι οι στόχοι είναι αυτοί που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, μας δίνουν μια πυξίδα για την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε και το κίνητρο ώστε να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πως να θέτουμε τους στόχους μας και πως να βρίσκουμε το κίνητρο που χρειαζόμαστε. Καλό είναι τους στόχους μας να τους καταγράφουμε σε ένα τετράδιο έτσι ώστε να  τους θυμόμαστε και να παρακολουθούμε την πρόοδο μας.

1.Γράφουμε τι θέλουμε να πετύχουμε.

Μια πολύ σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε πάντα στον εαυτό μας είναι, τι θέλουμε; Τι θέλουμε από τα επαγγελματικά μας; Τι θέλουμε από τις σχέσεις μας; Τι θέλουμε από τις φιλίες μας; Τι θέλουμε από τον εαυτό μας; Όταν ξέρουμε τι θέλουμε είναι πολύ πιο εύκολο να το πετύχουμε.

Γράφουμε λοιπόν σε μια κόλλα χαρτί όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε, να έχουμε, να ζήσουμε και να είμαστε. Αυτοί είναι οι στόχοι μας.

2.Γράφουμε γιατί θέλουμε να το πετύχουμε.

Είναι καλό όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, να ξέρουμε γιατί θέλουμε να το πετύχουμε. Για παράδειγμα, γιατί θέλουμε να έχουμε μια όμορφη σχέση; Γιατί θέλουμε να έχουμε δυνατές φιλίες, γιατί θέλουμε ένα όμορφο και υγιές σώμα; Είναι καλό να γράψουμε όσους περισσότερους λόγους μπορούμε, ώστε να δώσουμε στον εαυτό μας ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να αναλάβει δράση.

 

3.Γράφουμε πως θα το πετύχουμε.

Ήρθε η στιγμή να γράψουμε τις ιδέες μας ως προς το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να πετύχουμε όσα θέλουμε;

Για να κάνουμε οτιδήποτε, χρειαζόμαστε τρία πράγματα:

 1. Κίνητρο. Μάθαμε παραπάνω πώς αποκτούμε το κίνητρο. Συνδέοντας πολλούς και σημαντικούς λόγους με τους στόχους μας.
 2. Γνώσεις και ικανότητες. Ίσως χρειάζεται να μάθουμε κάποια νέα πράγματα και να εξασκηθούμε ακόμα περισσότερο.
 3. Ευκαιρίες. Ίσως χρειάζεται να αξιοποιήσουμε κάποιες συγκεκριμένες ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται ή ακόμα και να δημιουργήσουμε κάποιες νέες.

Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι:

Για το κίνητρο:

 • Γιατί θέλω να πετύχω αυτόν το στόχο;
 • Πως θα αισθάνομαι όταν θα τα καταφέρω;
 • Ποιές δύσκολες καταστάσεις θα αποφύγω πετυχαίνοντας αυτόν το στόχο;
 • Τι θα μου προσφέρει μακροχρόνια;

Για τις γνώσεις και τις ικανότητες:

 • Μπορώ να τα καταφέρω με τις υπάρχουσες γνώσεις και ικανότητες;
 • Χρειάζεται να μάθω περισσότερα πράγματα;
 • Μπορώ να τα μάθω μόνος μου ή χρειάζομαι βοήθεια;
 • Ποιός μπορεί να με βοηθήσει;

Για τις ευκαιρίες:

 • Έχω τις κατάλληλες ευκαιρίες για να κάνω αυτό που θέλω;
 • Ποιές είναι αυτές;
 • Πρέπει να δημιουργήσω καινούριες ευκαιρίες;
 • Πως μπορώ να δημιουργήσω καινούριες ευκαιρίες;
 • Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να δημιουργήσω καινούριες ευκαιρίες;

Αφού γράψουμε όλες μας τις ιδέες απαντώντας αυτές τις ερωτήσεις, είναι η στιγμή να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα απ’ όλα. Να ξεκινήσουμε.

4.Αναλαμβάνουμε δράση.

Χωρίς δράση δε θα επιτευχθεί κανένας στόχος. Είναι βασική προϋπόθεση να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας κάνοντας το πρώτο βήμα. Πρέπει λοιπόν, να βρούμε το πιο μικρό βήμα, με το μικρότερο ρίσκο το οποίο θα μας βοηθήσει να πάμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Στη συνέχεια, θα κάνουμε το επόμενο πιο εύκολο βήμα, με το μικρότερο ρίσκο και θα ακολουθήσουμε αυτήν τη διαδικασία έως ότου πετύχουμε το στόχο μας.

Πολλές φορές η μοναξιά μοιάζει σαν ένα σκοτεινό τούνελ το οποίο δεν έχει φως στην άκρη. Η ερώτηση που προκύπτει λοιπόν είναι, πως βγαίνουμε από αυτό το τούνελ; Βγαίνουμε βήμα-βήμα, θέτοντας νέους στόχους και ξεκινώντας την προσπάθεια μας. Ίσως είναι δύσκολο στην αρχή και ίσως αργήσουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας, όμως αξίζει ο κόπος. Ακολουθώντας αυτά τα τέσσερα πολύ απλά βήματα και θέτοντας τους στόχους μας σωστά, είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή προκειμένου να γίνουμε οι ίδιοι πρωταγωνιστές στην ταινία της ζωής μας.