Πολυδιάστατος, σχετικός, ποιοτικός, ελεύθερος… o χρόνος έχει αμέτρητους προσδιορισμούς, πολλές ιδιότητες και τεράστια σημασία.

Πέρα από τα κλισέ τύπου «ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, του αστραπιαίου και της γρήγορης μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη», πράγμα βέβαια το οποίο ισχύει… ο χρόνος είναι εκείνος που καθορίζει τις σχέσεις μας.

Να θυμάστε λοιπόν ότι πρέπει να δίνετε χρόνο σε ό,τι κάνετε. Να δίνετε χρόνο σε κάθε σχέση. Για την ακρίβεια δεν «δίνουμε» χρόνο, αλλά τον χαρίζουμε και μας τον χαρίζουν. Είναι η πιο όμορφη ανταλλαγή που μπορεί να συμβεί. Αν κάποια στιγμή αποδειχτεί ότι δεν άξιζε, δεν πειράζει. Πήραμε ακόμα ένα μάθημα και την επόμενη φορά λειτουργούμε πιο προσεκτικά.

Ο χρόνος όμως, καθορίζει και τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Μία καλή αρχή είναι να ιεραρχήσετε τι είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία. Ένα μυστικό είναι να χαρίζετε μία «λωρίδα χρόνου» κάθε μέρα στον εαυτό σας. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν prime time. Είναι το πολύ σημαντικό διάστημα που δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να βρίσκεσαι με τον εαυτό σου. Και, ναι δεν είναι απαραίτητο να είσαι στο σπίτι. Μπορείς –εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν– να το κάνεις και στο γραφείο. Λίγα λεπτά χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης που θα δώσουν την ευκαιρία να αξιολογήσεις ό,τι θεωρείς σημαντικό για εσένα πιο καθαρά. Γιατί όταν είσαι χαλαρή είσαι πιο αντικειμενική ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Μάλιστα μία κούπα ζεστό τσάι θα σε βοηθήσει πολύ!

Ας μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος είναι αυτός που μας δίνει την ευκαιρία να βρούμε το νόημα στα μικρά, καθημερινά και να νιώσουμε συνδεδεμένοι με εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.